خانه » سبک زندگی برتر » کانون مهرورزی » ازدواج » سن ازدواج ؛ اختلاف سنی دختر و پسر

سن ازدواج ؛ اختلاف سنی دختر و پسر

ازدواج

سن مناسب ازدواج

سن ازدواج با توجه به شرایط و موقعیت افراد، متفاوت است؛ مثلا در مناطق گرمسیر، به‌جهت بلوغ جنسی زودتر و نیز در مناطق روستایی به‌جهت ساده‌تر بودن زندگی، سن ازدواج پایین‌تر است.
زمان ازدواج، به شرایط «مادی، بلوغ شرعی و جنسی و فکری، استقلال فکری، ثبات عاطفی و قدرت مدیریت بحران‌ها و مشکلات» بستگی دارد. [دوره نوجوانی (۱۲ تا ۱۸سالگی) دوره شدت عواطف است و احتمال اینکه تصمیمات بر اساس عواطف و غیرعقلانی باشد زیاد است]

ازدواج در سن پایین و بالا

سن ازدواج

ممکن است کم‌تجربگی باعث ضعف تدبیر و مدیریت شود. و به‌جهت عدم ثبات عاطفی ممکن است از تصمیم خود پشیمان شوند. و وابستگی بیشتر به والدین ممکن است موجب دخالت آنان شود.

اگر دختر، زودتر از ۱۸ سالگی باردار شود، احتمال فشار خون، کم‌خونی، عوارض زایمان، نوزاد زودرس با وزن و هوش کم، بیشتر است. «ازدواج زودرس مانند چیدن میوه کال و نارسی است که وقت چیدن آن نبوده است».

بهترین زمان برای ازدواج، بهار زندگی است.

مشکلات تأخیر انداختن سن ازدواج

  • شادابی طرفین از بین می‌رود؛
  • فرصت‌های ازدواج به‌ویژه برای دختران از دست می‌رود؛
  • فاصله سنی والدین با فرزندان زیاد و درک آنها کمتر می‌شود؛
  • مشکلاتی (همچون: فشار خون بالای دوران بارداری، سختی زایمان در خانم‌های بالای ۲۷سال، احتمال سندرم داون فرزند (منگولیسم) در بارداری بالای ۳۵سال، تعطیلی نطفه در بارداری بالای ۴۵سال، کاهش فعالیت اسپرم‌زایی در مردان بالای ۳۵سال) برای فرزنددار شدن به‌وجود می‌آید.

پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله): «إِنَ‏ الْأَبْکَارَ بِمَنْزِلَهِ الثَّمَرِ عَلَى‏ الشَّجَرِ، إِذَا أَدْرَکَ ثَمَرُهُ فَلَمْ یُجْتَنَى أَفْسَدَتْهُ الشَّمْسُ وَ نَثَرَتْهُ الرِّیَاحُ وَ کَذَلِکَ الْأَبْکَارُ إِذَا أَدْرَکْنَ مَا یُدْرِکُ النِّسَاءُ فَلَیْسَ لَهُنَّ دَوَاءٌ إِلَّا الْبُعُولَهُ وَ إِلَّا لَمْ یُؤْمَنْ عَلَیْهِنَّ الْفَسَادُ لِأَنَّهُنَّ بَشَرٌ»، یعنی: دختران باکره(دوشیزه) مانند میوه‌های روی درخت هستند (که هنوز چیده نشده‌اند)، اگر میوه برسد و چیده نشود، خورشید آن را خراب می‌کند و باد آن را به این‌سو و آن‌سو پراکنده می‌کند، و همچنین دوشیزگان، زمانی که به بلوغ جنسی برسند، تنهاداروی کنترلِ آن، شوهرکردن ایشان است، وگرنه نمی‌توان از انحراف جنسی ایشان آسوده بود؛ چراکه ایشان انسان هستند (و غریزه جنسی دارند). وسائل ج۲۰، ص۵۵

ویل دورانت (Will Durant): «اگر ازدواج در سال‌های طبیعی انجام شود، بیماری‌های روانی و انحرافات جنسی که زندگی معاصر را لکه‌دار کرده است، به نصف کاهش خواهد یافت».

پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله): «مَنْ‏ تَزَوَّجَ‏ فَقَدْ أَحْرَزَ نِصْفَ دِینِهِ، فَلْیَتَّقِ اللَّهَ فِی النِّصْفِ الْبَاقِی»، یعنی: کسی که ازدواج کند، نصف دینش را به‌کف آورده، پس باید با تقوا و پارسایی مواظب نیمه دیگرش باشد.

و نیز: وقتی جوانی ازدواج می‌کند، شیطان فریاد می‌زند که دو سوم دینش را از دستبرد من دور کرد (یعنی مهم‌ترین و بیشترین حربه و عامل گمراهی شیطان که به‌وسیله آن انسان‌ها را گول می‌زند، انحرافات جنسی و گرایش‌دادن به مفاسد اخلاقی است). بحار ج۱۰۰، ص۲۱۹

نکته: هدف از مطالبی که گفته شد، تحقیر شخصیت و توسری‌زدن و تضعیف روحیه جوانانی که به‌جهت عذری نتوانسته‌اند ازدواج کنند نیست؛ بلکه صرفاً به‌جهت اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی از این آسیب‌ها است تا برخی جوانان به‌خاطر فکر و خیال‌های اشتباه، ازدواج را ترک نکنند.


اختلاف سنی دختر و پسر

فاصله مطلوب، بین ۳ تا ۷ سال است. در صورت وجود شرایط مطلوب، کمی کمتر یا بیشتر هم مانعی ندارد. تفاوت سنی زیاد، به‌جهت تفاوت نیازهای آن دو در سنین متفاوت، مانع درک یکدیگر می‌شود. مخصوصا اگر در دو دنیای متفاوت «نوجوانی» و «بزرگسالی» باشند.

مشکلات سنّ بالاتر دختر

  1. اختلاف در بلوغ جنسی: دختر زودتر از پسر به بلوغ جنسی می‌رسد؛
  2. اختلاف در بلوغ فکری: دختر زودتر از پسر به بلوغ فکری می‌رسد؛
  3. کاهش شادابی هنگام زایمان: شادابی دختر هنگام زایمان کاهش پیدا می‌کند؛
  4. کاهش هورمون‌های جنسی زن: هورمون‌های جنسی زن (به‌خلاف مرد) از ۵۰سالگی رو به کاهش است و نمی‌تواند نیازهای جنسی همسرش را تأمین کند؛
  5. ازبین‌رفتن اقتدار مرد: چون زنی که سنش بالاتر باشد، نقش مادر را برای شوهر پیدا می‌کند؛
  6. نپذیرفتن خانواده پسر: مخصوصا مادر او و در نتیجه: عدم حمایت از عروس که این برای دختر، رنج‌آور است؛
  7. نپذیرفتن عرف: مطلوب این است که وقتی زن و شوهر کنار هم راه می‌روند، آنان را زن و شوهر بدانند نه…!

اختلاف سنی پیامبر(صلی‌الله‌علیه‌وآله) و خدیجه(سلام‌الله‌علیها)

محمد و خدیجه

بر اساس قول مشهور، خدیجه ۱۵سال از پیامبر بزرگ‌تر بوده؛ اما این یک ازدواج استثنایی بوده، همان‌طور که خواستگاری و پذیرش مهریه هم از سوی خدیجه بوده. اگر دختر و پسری، مقداری از معرفت خدیجه و رسول خدا را داشته باشند، بالاتر بودن سن دختر مانعی ندارد.

پیامبر به سبب ایمان سرشار، تا آخر عمر خدیجه، با دیگری ازدواج نکرد و تا آخر عمر رابطه‌ای سرشار از عشق و صفا و صمیمیت داشتند.


البته بنابر دیدگاه برخی مورخین که سنّ حضرت خدیجه هنگام وفات ۶۵ سال نوشته‌اند، ایشان هنگام ازدواج چهل‌ساله بوده‌اند؛ ولی برخی محققین، قائل به این هستند که سن حضرت خدیجه هنگام وفات ۵۰ سال بوده است، بنابراین سن ازدواج ایشان ۲۵ سال بوده است.

منبع: دهنوی و…

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *