الگوهای رفتاری حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها

توسط | اردیبهشت ۳۰, ۱۳۹۲ | معارف اهل‌بیت

امام صادق علیه السلام می فرمایند:
«نحن حجة الله علی الخلق و فاطمه حجة الله علینا»؛ (۱)
ما (امامان معصوم) حجت خداوند در مردمان هستیم و فاطمه، حجت (خداوند) بر ما
امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف می فرمایند:

و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف نیز در باب الگو گیری از حضرت زهرای مرضیه می فرمایند:
«و فی ابنة رسول الله لی اسوة حسنة»؛ (۲)
همانا در دختر رسول خدا برای من، الگویی شایسته وجود دارد.
حضرت زهرا سلام الله علیها در بسیاری از امور می توانند الگو قرار گیرند، که بیان همه آن موارد با توضیحات نیاز به کتاب ها و حتی دایره المعارف در این زمنیه دارد اما در حد این تاپیک بعضی از آنها را خدمتتان عرض می کنیم
الگوی هسرداری
الگوی تربیت فرزند
الگوی عبادت
الگوی دفاع از ولایت و امامت
الگوی حجاب و عفاف
الگوی استقامت و پایداری

حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) الگوی ازدواج آسان

وقتی امیرالمؤمنین(ع) برای خواستگاری حضرت زهرا(س) آمدند، تنها دارایی ایشان، یک زره بود که آن هم صرف تهیه وسایل ضروری زندگی مشترکشان شد که عبارت بود از: حصیر، لیوان، گلیم، کوزه، آسیاب دستی، مشک، پوست گوسند، پرده و…

فرهنگ غلط جهیزیه‌های سنگین باعث شده خانواده زن و شوهر تا سالیان سال درگیر پرداخت اقساط وسایلی باشند که بعضاً تا سالیان سال در خانه عروس و داماد خاک می‌خورد! درحالی‌که خیلی از این وسایل را می‌شد بدها تهیه کرد.

همسرداری حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها)

«ما بُنِيَ في الإسلامِ بِناءٌ أحَبَّ إلى اللّه ِعزّوجلّ، و أعَزَّ مِنَ التَّزويجِ» در اسلام هیچ بنایی نزد خداوند محبوب‌تر از ازدواج نیست. هر یک از اعضای ساختمان خانواده وظایفی بر عهده دارند که اگر به مسئولیت‌های خود به‌خوبی عمل کنند این کانون گرم‌تر و استوارتر باقی می‌ماند.

برخی زنان به رسول خدا(ص) عرض کردند: چرا همه فضیلت‌ها مخصوص مردها است و باب جهاد و شهادت بر ما زن‌ها بسته شده است؟! حضرت فرمودند: «جهاد المرأة حسنُ التبعّل» جهاد زن همسرداری نیکوی اوست. یعنی همسرداریِ نیکوی زن هم‌سان و هم‌تراز جهاد فی سبیل الله است.

از همسرت چیزی مخواه

امیرالمؤمنین باغی را به ۱۲ هزار درهم فروختند و پولش را بین فقرا تقسیم نمودند. وقتی به خانه آمدند، حضرت زهرا عرضه داشتند: غذای امروز چه شد؟ امیرالمؤمنین برای تهیه غذا بیرون رفتند.

ایشان با خود اندیشید که چرا چنین گفتم؟! پدرم فرموده بود: هرگز از همسرت چیزی مخواه، شاید او نتواند تهیه کند. سپس فرمود: فانی استغفر الله و لا أعود أبداً.

درخواست‌نکردن از امیرالمؤمنین

روزی که علی(علیه السلام) از وی پرسید: چرا از رنج گرسنگی و بی غذا ماندن خانه وی را خبردار نکرده، فاطمه(سلام الله علیها) در پاسخ فرمود: یاابالحسن إنی لاستحیی من الهی ان اکلف نفسک مالا تقدر علیه، ای اباالحسن! من از خدای خود شرم می‌کنم که از تو چیزی بخواهم که قادر به انجام آن نیستی. و نفرمود من از تو که همسرم هستی شرم می‌کنم.

لهم فیها ازواج مطهره

فرمان‌بُردارِ شوهر

تسلیم تصمیم شوهر. البیت بیتک…

سپاسگزاری و اظهار محبت

«جزاک اللهُ عنّی خیرَ الجزاء یابن عم رسول الله»

«روحی لروحکَ الفدا و نفسی لنفسکَ الوقاء یا اباالحسن» ای ابوالحسن، روح من فدای روح تو و جان من سپر بلاهای جان تو.


حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها) الگوی حیا و عفت

حیا در حضور نامحرم

روزی شخصی نابینا به خانۀ حضرت زهرا(س) آمد، حضرت حجاب گرفته یا خود را از دید او مخفی کرد! رسول الله فرمودند: فاطمه جان، او که تو را نمی‌بیند! حضرت صدیقه عرضه داشت: «إِنْ لَمْ يَكُنْ يَرَانِي فَإِنِّي أَرَاهُ وَ هُوَ يَشَمُّ الرِّيحَ»، گرچه او مرا نمی‌بیند، ولی من او را می‌بینم و او بوی [تن و عطر] مرا حسّ می‌کند.

پیامبر فرمود: «أَشْهَدُ أَنَّكِ بَضْعَةٌ مِنِّي»، گواهی می‌دهم که تو پارۀ تن من هستی.


قناعت حضرت فاطمه(سلام‌الله‌علیها)


انفاق و بخشش حضرت فاطمه(سلام‌الله‌علیها)

بخشش پیراهن عروسی | اما دخترم فاطمه ص۲۲

گردنبند با برکت ص۴۳


انواع الگوپذیری

  • الگوپذیری عینی

برخی از گفتار و رفتارهای حضرت را باید با همان شکل و قالب در زندگی پیاده کنیم؛ مانند تسبیحات حضرت زهرا(س) که باید با همان کیفیت و ویژگی‌ها انجام شود.

  • الگوپذیری روحی

در برخی امور باید روح و حقیقت یک رفتار را درک کرد و آن را متناسب با شرایط زمانی و مکانی خود محور قرار داد و بدان عمل کرد.

مثلا درباره کیفیت زندگی حضرت می‌خوانیم که در خانه‌ای کوچک و گلین زندگی می‌کرده‌اند، وسایل زیادی در منزل نداشته‌اند، خوراکشان خیلی ساده بوده است و… (علی‌رغم جلوه‌های فراوان تجمل‌گرایی در آن زمان!). این روش زندگی به ما «روح گریز از تجمل‌گرایی و جلوه‌های فریبنده دنیا، روح ساده‌زیستی و پارسایی و رستگی از حبّ دنیا» آموزش می‌دهد.

یا مثلا در جریان پس از شهادت رسول خدا(ص) می‌بینیم حضرت پشت در می‌آید، با دشمنان خدا مواجه می‌شود، به مسجد رفته و خطبه می‌خواند، مطالبه فدک می‌کند و…، این واکنش‌های حضرت را وقتی در کنار حجب و حیای حضرت صدیقه می‌گذاریم، به «روح ضرورت دفاع از حقّ و اولویت ولایت امیرالمؤمنین بر همه ارزش‌ها» پی می‌بریم.

ناله‌اش برنده‌تر از ذوالفقار *** گریه‌اش طوفانِ نوح روزگار
کیست این شورشگر بی‌واهمه *** همسر بی‌باک حیدر فاطمه

۳ دیدگاه ها

  1. mojtaba

    باسلام و خسته نباشیدبه شما و بابت سایت خوب تون ازشما ممنونم اجازه هست مطالب زیبای سایت تون رو کپی و در پیج مذهبیم منتشر کنم ؟ چندتا ازمطالب تون رو هم کپی کردم اشکالی نداره

    پاسخ
    • مدیرسایت

      با سلام و احترام
      نقل مطالب سایت درر با ذکر منبع و بدون ذکر منبع مجاز است.

      پاسخ
      • mojtaba

        ممنونم خداخیرتون بده وظیفه خودم دونستم که منبع تون رو هم ذکر کنم تشکرازشما

        پاسخ

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *